ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ
25 Ιανουαρίου, 2023

                                                               Του Παναγιώτη Μπάρκα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΙΔΗΣΗ

Σε σχεδόν μυστικό συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 22 τρέχοντος μια εκδήλωση για την 32η επέτειο ίδρυσης της Πολιτικής Οργάνωσης των Ελλήνων, ΟΜΟΝΟΙΑ. Η εκδήλωση, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια, δεν έλαβε χώρα στον τόπο ίδρυσης, στη Δερβιτσάνη, αλλά στους Αγίους Σαράντα. Δεν έγινε στις 11 Γενάρη που ιδρύθηκε το 1991, αλλά στις 22 Γενάρη. Ούτε σε ένα δημόσιο χώρο όπως τα 31 προηγούμενα χρόνια, αλλά σε μια εκκλησιαστική αίθουσα του ναού του Αγίου Χαράλαμπου στην πόλη των Αγίων Σαράντα. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από την ασφυχτικά περιορισμένη συμμετοχή και την απόλυτη αδιαφορία. Ασφαλώς, απουσίαζαν οι ιδρυτές και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που τράβηξαν κουπί στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς. Ως συνήθως, ούτε ονόματα αυτών μνημονεύτηκαν.

Ούτε μετά από τρεις μέρες δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της εκδήλωσης. (H OMONOIA απλώς κοινοποίησε την ανάρτηση του Fb της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα). Ούτε, ποιοι μίλησαν και τι είπαν, ούτε ποιοι χαιρέτησαν, ούτε ποιοι είναι οι στόχοι της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και ο απολογισμός της. Μόνο στα κοινωνικά δίκτυα ακούσθηκαν δύο χαιρετισμοί εκ΄του κυβερνόντος κόμματος στην Ελλάδα, με βασικό μήνυμα το προεκλογικό κλίμα.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΕΙΔΗΣΗ

Όλα, ωστόσο, ενώ δεν αποτελούν πλέον ούτε καν περιφερειακή είδηση, (όταν κάποτε οι εκδηλώσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αποτελούσαν γεγονός της ημέρας για όλη την Αλβανία, την Ελλάδα και τον κόσμο), έκρυβαν τις σκοπιμότητες της εκπρόθεσμης ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που υπακούει τυφλά στον αρχηγό που έχει προσωποποιήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ μαζί και το ΚΕΑΔ.

Ότι είναι ένας κλειστός κύκλος ατόμων, οι οποίοι εκ΄του αποτελέσματος προκύπτουν με σχεδόν ύποπτο ρόλο και παρελθόν στα κοινά του Ελληνισμού, που βιώνει στο ζεστό περιβάλλον της εκκλησίας και γνωστών κύκλων στην Ελλάδα. Ότι ο κύκλος αυτός έβαλε στόχο να υπάρχει μέσω κόντρας μεταξύ των Ελλήνων διεκδικώντας πρωτοκαθεδρία στους ανύπαρκτους  «ιερούς αγώνες». Να διαχειρίζεται ωφελιμιστικά, όσο της το επιτρέπουν οι καταστάσεις, τον Ελληνισμό και τις τύχες του.   

 ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ  ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρέστησαν στην εκδήλωση η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κυρία Κωνσταντίνα Καμίτση και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτρης Σαχαρίδης. Το μήνυμα της κας Πρέσβης, σύμφωνα με την ανακοίνωση στο Fb της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα δεν αναφέρονταν στην ΟΜΟΝΟΙΑ το ΚΕΑΔ και το ρόλο τους, αφορούσε το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα (EEM), ότι η ΕΕΜ συνιστά κεντρικό πυλώνα της ελληνοαλβανικής φιλίας και συνεργασίας, ότι είναι έμπρακτη η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ο χαιρετισμός της κας Πρέσβης, κατά την ανάρτηση αυτή, δεν αναφερότανε στο ρόλο της ΟΜΟΝΟΙΑΣΣ ΚΕΑΔ στην ΕΕΜ. (Ίσως διότι γνωρίζουν ότι την ηγεσία αυτή  καταψηφίζει σύσσωμα η μέγιστη πλειοψηφία των Ελλήνων.)

Στο χαιρετισμό της η κα πρέσβης έφερε ταυτόχρονα δύο νέα στοιχεία. Ότι η ΕΕΜ αποτελεί κεντρικό πυλώνα «της ελληνοαλβανικής φιλίας και συνεργασίας» που σημαίνει ότι εφόσον δεν υπάρχει φιλία και συνεργασία, τότε ή ο ρόλος της ΕΕΜ δεν υφίσταται, ή εκείνη φέρνει την όλη ευθύνη. Το δεύτερο η κα πρέσβης βλέπει  την ανάπτυξη και ευημερία της ΕΕΜ στις πατρογονικές της εστίες, όχι στην ελληνική στήριξη, αλλά  στην πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ε. Ενωση.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΑ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Εκείνο που αποτέλεσε εφήμερη είδηση ήταν μια φωτογραφία και η διαρροή από τη σύσκεψη του επίσης εκπρόθεσμού Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σχετικά με «τη ομόφωνη» απόφασή του, για τη στήριξη των επιλογών του Ντούλε που αφορούν τους υποψήφιους Δημάρχους του ΚΕΑΔ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Στο Δήμο Δρόπολης – Πωγωνίου θα διεκδικήσει τη Δημαρχεία ο Θανάσης Μανέκας, στο Δήμο Φοινικαίων ο Λεωνίδας Χρίστος και στη Χιμάρα ο Φρέντυ Μπελέρη. («Το γενικό Συμβούλιο» της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν αποφάσισε ωστόσο ούτε την παράταση της εκπρόθεσμης θητείας της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ούτε πότε θα διεξάγει αρχαιρεσίες και με την  τρόπο)

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Η αποκλειστική φωτογραφία των υποψηφίων που πλαισιώνουν ακόμα «οι ηγετικές» μορφές», από τ αριστερά στα δεξιά, Τζουμάκας, Ντούλες και Κάγιος, μαρτυράει εύγλωττα και σε πολλά επίπεδα την ουσία της ηγεσίας αυτής. Το καουμπόικο ύφος του δίδυμου Ντούλε-Μπελέρη με κρυμμένα τα πιστόλια μονομαχίας για την αλληλεξουδετέρωσή τους  και οι υποταγμένοι υποψήφιοι δήμαρχοι και μη που βλέπουν την ύπαρξή τους (κυρίως την πολιτική) χάρη στη βούλησή τους.

  ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ 

Εκδηλώνουν και ένα φόβο ωστόσο, αν θα επισημοποιηθούν ως υποψήφιοι και περισσότερο, αν θα κερδίσουν.

1. Ο φίλος μου ο Μανέκας, δικαιολογημένα φανερώνει σαν να έπεσε από τα σύννεφα και λιγότερο σαν να πετάει προς τα εκεί. Το Κόμμα που ανέλαβε να εκπροσωπήσει είναι το τέταρτο εκλογικά στο δήμο Δρόπολης. Έρχεται από μια ιδιωτική εργασία στην Αθήνα, χωρίς καμιά πολιτική εμπειρία και κάποια σχέση με τα κοινά. Με λίγες γνωριμίες και με άγνωστο για τους ψηφοφόρους προφίλ. Θα έχει απέναντι μέγα θηρία, ή τουλάχιστον τον κρατικό μηχανισμό. Τον συγχαίρω ειλικρινά τον φίλο μου από τα παλιά, τον Θανάση για το κουράγιο και αξιοσέβαστες οι φιλοδοξίες. Το συγχαίρω  και για την αποκάλυψη ότι υπάρχουν ακόμα γνήσιοι Έλληνες που πιστεύουν στις προθέσεις του Ντούλε. Πιστεύω θα είναι υποψήφιος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ντούλε στις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του με τα θυρία και θα ξοδέψει κάποια χρήματα από το στέρημα της οικογένειας σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές κρίσης.

2. Ο Λεωνίδας Χρίστος, άρχισε ήδη, μάλιστα από καιρό, τον προεκλογικό αγώνα. Δείχνει ότι έχει καλό τημ και έργο από την προηγούμενη θητεία δημάρχου. Ο αποκλεισμός από το Ντούλε της υποψηφιότητας του συχωριανού του (το σύμπλεγμα κατωτερότητας του Ντούλε, ποτέ δε θα επέτρεπε μια υποψηφιότητα, της οποίας ο ίδιος της είχε ψήσει το ψάρι στα χείλη, όταν προέδρευε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ), του δίνει σιγουριά ότι ο Ντούλες τήρησε την υπόσχεση για να τον κατεβάσει υποψήφιο και ότι τα τρεξίματά του απέδωσαν. Θεωρεί όμως σχεδόν αδύνατο να κερδίσει, λόγω κρατικού μηχανισμού, το νυν δήμαρχο. Δεν θέλει να πιστέψει όμως ότι με το πρώτο εμπόδιο που θα του προκύψει με την αλβανική δικαιοσύνη, κάτι που ο ίδιος πιστεύει ότι έχει ξεμπερδέψει, ο Ντούλες θα τον εγκαταλείψει για να προωθήσει πιθανότατα τον νυν πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

3. Όσο για το Μπελέρη, ο Ντούλες δείχνει ότι υπέκυψε στις πιέσεις προώθησής του για την δημαρχεία στη Χειμάρα. (Η αναδίπλωση τον βολεύει και τον ίδιο για να ενισχύσει και τη θέση του). Ωστόσο, ο Ντούλες γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Μπελέρη δε θα εκλεγεί παρά τις επενδύσεις στο πρόσωπό του, όχι μόνο από Ελλάδα, αλλά και από ΗΠΑ. Μπορεί μάλιστα να δείξει και ο Ράμα ότι θα παραχωρήσει έδαφος στο Μπελέρη διότι είναι μεγάλη η συνεισφορά του στο πρόσφατο νομικό πλαίσιο στο αγκάθι για τη γη. Όμως, όλοι, ακόμα και η αντιπολίτευση με την οποία συμμαχεί ο Ντούλες, στην προκειμένη περίπτωση και για πρώτη φορά, θα σεβαστούν «την ελεύθερη ψήφο των δημοτών Χιμάρας» που καταψηφίζει τον Μπελέρη. Έτσι ο Ντούλες θα τον βγάλει από τη μέση, όχι μόνο από το να είναι δήμαρχος αλλά και να ηγείται της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

ΤΟ ΣΙΚΛΕΤΙ ΤΟΥ ΝΤΟΥΛΕ

Ο Ντούλες ωστόσο, είναι σε μεγάλο σικλέτι, θα χρειαστεί να δικαιολογήσει την νέα του ήττα και τα περιθώρια είναι στενά και δύσκολα.   Σημ: οι φώτο είναι από τις ιστοσελίδες της Νεολαίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα

Η ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Η ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Η είδηση της σελίδας Hpeirotikanews.gr  και η ανάλυση του Αντι-ησυχασμού Η είδηση Η περίοδο υποβολής υποψηφιοτήτων μέσω κομμάτων, συνασπισμών και ανεξαρτήτων έληξε. Στους δήμους υπό ελληνική μειονοτική διεκδίκηση παρουσιάστηκαν οι κάτωθι συνδυασμοί: Για το δήμο...

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ Β. ΉΠΕΙΡΟ.      Του Αντι-ησυχασμού

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ Β. ΉΠΕΙΡΟ.      Του Αντι-ησυχασμού

1. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ. Παρακολουθώντας τις μαθητικές παρελάσεις ελληνόπουλων στη Βόρειο Ήπειρο με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου, πίεζαν ασφυκτικά κάποιες ιστορικές μνήμες και σκέψεις για τις σχέσεις μας με την εθνική γιορτή. Αρίδιζαν πρώτα οι στίχοι:...

Η ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ.

Η ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ.

Πριν από λίγο καιρό εγκαινιάστηκε στην πόλη του Αργυροκάστρου το εθνογραφικό μουσείο του ομώνυμου νομού. Στεγάζεται στο σπίτι του δικτάτορα Χότζα. Το μουσείο και τα εκθέματα γενικώς αποτελούν μια προσβολή για τον λαϊκό πολιτισμό του συγκεκριμένου νομού, από τους πιο...

ΤΟ 41ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.  Του Π. Μπάρκα

ΤΟ 41ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.  Του Π. Μπάρκα

Στις 25-26 Φεβρουαρίου τρέχοντος διεξήχθησαν οι εργασίες του 41ου Συνεδρίου της ΠΟΑ στην Αστόρια των ΗΠΑ. Η πρώτη εκτίμηση. Πρόκειται για συνέδριο αδράνειας. Και όχι μόνο αλλά και στροφής σε επιφάνεια, φολκλορισμό, τυπικότητα και εξασθένιση. Τα κάποτε συνέδρια...

Την Ελλάδα «μεγάλωσαν» τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο Βενιζέλος ταυτίζονταν μαζί τους και όταν οι συνθήκες ευνοούσαν τα εθνικά συμφέροντα.   

Την Ελλάδα «μεγάλωσαν» τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο Βενιζέλος ταυτίζονταν μαζί τους και όταν οι συνθήκες ευνοούσαν τα εθνικά συμφέροντα.   

                                       Από τον Γ. τόμο του βιβλίου «Τα ταξίδια...

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ;!              Β΄’  ΜΕΡΟΣ       του Αντιησυχασμού

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ;!   Β΄’ ΜΕΡΟΣ του Αντιησυχασμού

     Αγαπητοί αναγνώστες Δε θα μπορέσετε να κατανοήσετε το περιεχόμενο του Β΄ μέρους  αν δεν έχετε διαβάσει το Α. Μέρος που αναρτήθηκε στις 03.02.2023. Οι χάρτες στην ανάρτηση παρουσιάζουν την εικόνα της Ηπείρου διαχρονικά και στη...

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΝΟΥ ΣΤΑ «ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΝΟΥ ΣΤΑ «ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Ελίκρανον το βιβλίο «Ευλογημένα χώματα» που φέρει το όνομα του Μιχάλη Χαράλαμπου Μάνου. Ο Μιχάλης Μάνος υπήρξε ο εμπνευσμένος και προικισμένος άνθρωπος με την ιδιαίτερη αγάπη για τα «ευλογημένα χώματα» του τόπου του. Με το...